Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Януари може да има значително затваряне на училища и детски градини, но не и на системата

Общество

Вълчев: Януари може да има значително затваряне на училища и детски градини, но не и на системата

Снимка:

Много е вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. Не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достигане на праговите стойности за грипните вируси. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда,

както и цели училища, „т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година“.

Министърът на образованието каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

„Нашият режим в училище е по-либерален от този, който е в други страни,

където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай – под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага“, каза Красимир Вълчев.

22-23 дни от началото на учебната година 100 са заразените деца и ученици, 99 – учителите, заяви Вълчев.

Процентът не е висок, коментира той, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната. Министърът съобщи и че има готовност за отваряне на един Център за електронно обучение на деца от вкъщи.

„Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат.

Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки - половин процент“, категоричен беше Вълчев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още