Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Земята на закрито училище да не отива в общината, а в приемащото училище

Общество

Вълчев: Земята на закрито училище да не отива в общината, а в приемащото училище

Снимка:

Министърът на образование ще внесе това предложение в МС

Когато се закрива училище, земята в негово разпореждане да не отива към общината, а в приемащото училище, предлага министърът на образованието. Според министър Красимир Вълчев това трябва да се отнася дори и за земите, дарени на училищното настоятелство.

Той ще внесе законопроект за изменения в Закона за училищното и предучилищното образование в МС след седмица.

„Нашите прадеди са дарявали земи на училищата, но по време на оптимизацията на училищната мрежа, закриването на училища и неясния статут на настоятелствата, голяма част от този поземлен фонд, който е бил дарен на училищата, се е изгубил за системата на образованието. Той е отишъл в общините“, изтъкна на парламентарен контрол образователният министър.

Предложенията за промени в закона ще включват и контрол над училищните настоятелства, допълни Вълчев. Според него така ще се спрат общините, които искат да закрият училища само, за да получат земите им.

Пред депутатите той обясни и че не е открит конфликт на интереси в ръководството на Института по метеорология и хидрология.

„Ако получим данни за евентуален конфликт на интереси, ще сезираме КПКОМПИ. Ще бъде наложена повторна проверка“, ангажира се просветният министър.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема