Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Валентин Николов: София може да остане без парно и ток, ако не се помогне на Топлофикация

Общество

Валентин Николов: София може да остане без парно и ток, ако не се помогне на Топлофикация

Валентин Николов: София може да остане без парно и ток, ако не се помогне на Топлофикация - Tribune.bg
Снимка:

Правителството обеща някакви танкери, които от незнайно къде, незнайно кой ги доставя. Танкерите не могат да дойдат без да е договорена реалната точка на газификация. Това каза пред БНТ бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

"Премиерът каза 30 евро под средната пазарна цена на Европа, как определяш цена на газа без да знаеш къде ще бъде регазификацията, кой газопровод ще ползваш, това значи, че когато дойде цената на газа в България, ще бъде много по-скъпа отколкото в Европа", обясни Валентин Николов.

"Засега ползваме газ от Азербайджан - 30% на договорената цена, другите 70 на пазарна цена. Останалия газ ползваме в повечето случаи от Русия през посредници от Гърция. Ние най-вероятно цялата зима ще ползваме руска газ. Тука няма друга газ за съжаление", каза още Николов.

„Декември месец Булгаргаз завърши с около 100 млн. печалба, не само печалбата вече я няма, а вече е на загуба от порядъка на над 400 млн. лева, това означава че 500 млн. ги няма. Според мен са отишли в посредници и лоши сделки“, допълни Николов.

"Откакто Топлофикация София е общинска, тя винаги трупа дългове към Булгаргаз. Ние винаги сме намирали решение, те явно не са го намерили. Проблемът е, че регулаторът не е определил правилните цени на Топлофикация, тя трупа регулаторни загуби от тази си дейност, и държавата трябва по някакъв начин да компенсира", коментира Николов.

 Според него служебно правителство е трудно да реши този въпрос.

"Най-сложният въпрос, който трябва да реши това правителство са информационните бомби, които са му заложени. Да знаем кое е най-добро за България", заяви Валентин Николов.

 Валентин Николов коментира и връщането на Иван Иванов начело на КЕВР. "Той е много балансиран човек, има много опит, надявам се, че той ще намери решение", каза Николов.

 На въпрос дали трябва да започнем да получаваме газ от „Газпром“ по действащия си договор, Валентин Николов заяви: „Имаме форсмажор на руския президент, има променени плащания, на което не сме се съгласили. Накрая на годината има клауза, че ползвали или не, ще трябва да платим един милиард долара неустойка. Ако ще плащаме – по-добре да вземем този газ. Ние трябва да се подготвим – хранилището ни в „Чирен“ е най-малко запълненото в Европа (45%). Това, обаче не трябва да бъде за сметка на клиентите, трябва да осигурим газ. В повечето случаи ползваме руска газ през посредници. Най-вероятно цяла зима ще ползваме такава. Нито цената, нито количествата са договорени, а това убива бизнеса“, предупреди Николов.

 Във връзка с появилата се информация, че може да купуваме ядрено гориво от Уестинхаус, за да намалим зависимостта си от Русия, Николов заяви: „Независимо какво гориво ще използваме, ние нямаме възможност да изнасяме отработено гориво. Някой излъга Уестинхаус, че договорът е готов. Защо премиерът отиде там?“, попита бившият шеф на БЕХ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети