Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Валежи се изсипаха над страната, няма риск от преливане на язовири

Общество

Валежи се изсипаха над страната, няма риск от преливане на язовири

Валежи се изсипаха над страната, няма риск от преливане на язовири - Tribune.bg
Снимка:

113 литра дъжд на квадратен метър са паднали във Вършец

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м., предаде БГНЕС.

Това съобщи Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Климатичните станции са отчели между 7:30 часа в четвъртък сутрин и 7:30 часа тази сутрин най-много валежи във Вършец – 113 л/кв.м, в Костенец – 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско – 79 л/кв.м.

Най-много валежи има в Северозападна България, също така и в южните райони – в Смолянска област, в която вчера имаше червен код, обобщи Клещанова. Към момента в областта е обявен оранжев код.

Заради поройните дъждове по-рано днес бе обявено частично бедствено положение в град Враца и квартал “Бистрец”.

От Министерство на икономиката и индустрията увериха, че метеорологичната обстановка се следи постоянно. Проведени са разговори и са дадени указания на областните управители и кметовете. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е включена в подпомагане на хората в засегнатите райони и нейни екипи извършват отводнителни дейности.

Вицепремиерът Корнелия Нинова събра представители на институциите за мерките, предприети във връзка с обилните валежи в страната.

Напоителни системи, Земинвест, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Държавното предприятие по управление и стопанисване на язовирите докладваха, че упражняват постоянно наблюдение на язовирите. Те не са пълни и към настоящия момент няма опасност за населението.


Топ новини

виж още
Актуална тема