Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Външно министерство съветва да не се пътува до Брюксел

Общество

Външно министерство съветва да не се пътува до Брюксел

Външно министерство съветва да не се пътува до Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха, а намиращите се вече в столицата – да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места. Това съветват от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

В Брюксел вчера въоръжен мъж откри стрелба срещу група шведски футболни фенове, като уби двама от тях. Заподозреният извършител на нападението е неутрализиран по време на полицейска акция, припомниха от външното ни министерство.  

Към момента нивото на терористичната заплаха в Брюксел е повишено до най-висока степен. В останалата част на страната нивото също е повишено, но с една степен по-ниско. Компетентните белгийски власти отправят призив за повишена бдителност и да се избягват ненужни пътувания.

Развитието на ситуацията и нивото на заплаха, както и препоръките за поведение на гражданите, могат да бъдат следени в реално време на сайта на белгийския Национален кризисен център (на френски, нидерландски, немски и английски език) на адрес https://centredecrise.be/fr/newsroom/fusillade-bruxelles.

При нужда от съдействие, българските граждани в Белгия могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр. Брюксел на тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 и дежурен телефон в извънработно време: 32 473 981 042, както и на адрес: Embassy.Brussels@mfa.bg  

По-рано днес белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен.

Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията. Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти.

Властите в Белгия съобщиха, че понижават степента на опасност от нов терористичен удар до трета от общо четири.  

Местни медии разпространиха данни, според които на година в Белгия се издават над 25 хиляди решения за изгонване на чужденци, като се изпълняват едва около шест хиляди. От изпълнените решения само в една десета от случаите напускането на страната е доброволно.

Утре Белгия и Швеция ще почетат заедно паметта на жертвите на атентата в присъствието на премиерите на двете страни Александер де Кро и Улф Кристершон в Брюксел.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати