Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласниците

Общество

Външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласниците

Външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласниците - Tribune.bg
Снимка:

На изпита ще се явят близо 56 000 деца

Общо 55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) , съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Днес е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Както и в предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, пет с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10:00 ч., а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Те трябва да пишат с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Оценките от националното външно оценяване в края на четвърти клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати