Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Външно вика турския посланик за обяснения

Общество

Външно вика турския посланик за обяснения

Външно вика турския посланик за обяснения - Tribune.bg
Снимка:

Екатерина Захариева се среща с Хасан Улусой днес

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева НП Посланикът на Република Турция Хасан Улусой е извикан на разговор във Външно министерство, за да разясни предложението си за задължително изучаване на турски език у нас.

Външният ни министър очаква обяснение за думите на дипломата при откриването на нова инвестиция на турска компания в Кърджали, където Хасан Улусой е отбелязал в свое изказване, че се „разчита на българските власти за още по-ефективно изучаване на турски език в училищата за българските граждани и най-вече за сънародниците ни тук“.

Последваха остри реакции на политици и политически партии, като се очаква въпросът за оставката на турския посланик да бъде поставен тази седмица и в парламента.

„Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турският език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на една съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения“, се посочва в официалното съобщение на Външно министерство.

Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема