Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ваня Джаферович: Земетресението в Хърватия обедини хората на Балканите

Общество

Ваня Джаферович: Земетресението в Хърватия обедини хората на Балканите

Снимка:

Приятели от България ми се обадиха да предложат помощ и да приютят пострадали от земетресението, разказа футболистът

Бившият футболист на Берое и Локомотив София Ваня Джаферович разказа от първо лице за опустошителното земетресение в Хърватия пред bTV, след като вчера се прибра в България. 

„Не знам кога започнаха нещата. Първото земетресение беше преди няколко дни. Събудихме се, беше към 5 и нещо. Цялата къща се тресеше. Ние не знаехме, мислехме, че земетресението е в Загреб, защото март месец имаше едно такова 5 и нещо по Рихтер. Но беше по-слабо и си помислихме, че е някъде другаде. Включихме телевизора и разбрахме, че е в Петриня“, каза Джаферович. Той разказа, че по време на първия трус не е било толкова страшно, но „на следващия ден, когато беше този от 6,4 по Рихтер си бяхме пак вкъщи. Влизам в кухнята, беше някакво обедно време и изведнъж започва леко, става по-силно. Казах: „Взимайте деца“ и се опитахме да излезем навън. Децата се разплакаха“, разказа футболистът.

„Имам много приятели в Сисак. Опитах да им се обадя. Връзките бяха прекъснати. Когато се чухме, ми казаха, че не са могли да направят нищо. Този район беше много засегнат по време на войната (в бивша Югославия). Този регион е най-бедният в Хърватска. Петриня беше срината и хората трябваше да го изграждат отново, сега го преживяват отново“, каза Джаферович

„Това, което ме радва, че всички се обединяват и помагат, независимо от религията им, фенове на „Хайдук“ и „Динамо“, каза футболистът.

Джаферович също е искал да се включи като доброволец в пострадалите райони, но по това време пътищата са били блокирани от коли и правителството е призовало те да бъдат освободени за спешните екипи.

„Слушах изявлението на президента на Сърбия, който каза, че ще даде всякаква помощ и финансова, и хуманитарна. Въпреки войните ние сме един народ. Не говоря само за бивша Югославия, а за Балканите. Приятели от България ми се обадиха да предложат помощ и да приютят пострадали от земетресението“, разказа Джаферович.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още