Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на цените на стоки от първа необходимост

Общество

Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на цените на стоки от първа необходимост

Ваня Григорова: Правителството да наложи таван на цените на стоки от първа необходимост - Tribune.bg
Снимка:

Правителството е длъжно да наложи таван на цените на редица стоки от първа необходимост – на слънчогледа, на олиото, на брашното, на хляба, например. Спекулата е неморална в условия на война, може да бъде наречена мародерство. Това каза пред БНР икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Тя посочи, че в Турция ДДС върху стоките от първа необходимост е намалено от 8% на 1%.

„Българските управляващи отказват да приложат тези мерки. И част от организациите, които би трябвало да се грижат за най-уязвимите български граждани, също се противопоставят на тази мярка с аргумента дали това ДДС няма да остане в бизнеса. Но това е въпрос на контрол“, обясни тя.

Григорова допълни, че има „едно пожелателно мислене от страна на европейските политически елити за газа, които се опитват да се самоубедят, че е възможно да променим географията си, че да получим газ от другаде“.

„Преговорите за купуване на газ, на ток, на основни енергоносители, дългосрочни договори не се провеждат като да отидем в магазина и да си купим хляб – „давам ти парите, даваш ми хляба“. Това са дългосрочни преговори. Финалът на тези разговори е несигурен. Несигурен е и ако се води само от българската правителство. Част от управляващите са неопитни или такива, които ясно демонстрират неприятелски отношения с държавата, от която искат да купуват газ. Това се отразява върху условията в дългосрочните договори“, коментира тя.

Тя коментира и войната в Украйна.

„Една война никога не е добра. Следим от години ситуацията там, затова не можем да се учудваме от напрежението, което съществува. Прави впечатление масовата и стабилна кампания, която следва едни и същи послания. Ясно е, че една война е съпътствана от значителна дезинформационна кампания. Би трябвало да се опитваме да поглеждаме през пропагандата и на двете страни.“, коментира още Григорова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати