Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въпреки забраните, калоферци се събраха на традиционното хоро в река Тунджа за Богоявление

Общество

Въпреки забраните, калоферци се събраха на традиционното хоро в река Тунджа за Богоявление

Въпреки забраните, калоферци се събраха на традиционното хоро в река Тунджа за Богоявление - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки забраните и призивите, и тази година на Богоявление в Калофер мъже и момчета се събраха на традиционното хоро в река Тунджа. Полицията опита да спре хората, но не успя. Кръстът беше хвърлен и предаден на най-малкия участник в традицията. В пандемични условия, десет минути преди 8 часа мъжете влязоха във водите на реката. С тъпани и гайди, облечени в носии, те изпяха "Залюбила е Василка двама" и извършиха ритуала, който има дългогодишна история в града на Ботев, предаде БГНЕС.

Иначе днес – на Богоявление - св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Вярва се, че тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. С днешния празник се слага край и на т.нар „мръсни дни“. Ритуалното спасяване на кръста ще се извърши в много градове, но при спазване на противоепидемичните мерки. Във водите влизат само мъже като този, който хване кръста ще бъде здрав през цялата година. По традиция във всички православни храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните знамена, а след това се провежда и ритуал по спасяване на богоявленския кръст. Именици днес са: Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Богдан, Богдана и техни производни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Мисля си че Безсмъртни и неглобени за неспазване на заповед на здравния министър НЕ ТРЯБВА да има ! Хорото не е никаква традиция , а някаква "изява" на "мъжество " и "патриотизъм "! Да направят традиция да садят дръвчета или почистват града си , да станат доброволци в някоя болница ! ДАНО ГЛОБАТА Е ПО-СОЛЕНА , а и здравният министър да си държи на името и да спази закона ! Иначе - ЧЕСТИТО НА ИМЕННИЦИТЕ И ЗДРАВЕ ЗА ВСИЧКИ !
06.01.2021 08:41 / Отговор
Йордан Съгласен съм, но в Мангалия нещата са така, пиеш и после се биеш в гърдите какъв дивак си и колко си безсмъртен, а като опре до болницата, набиеш лекаря защото не те е приел като бог.
06.01.2021 09:31
ПЕЛАГИЯ АБсолютно съм съгласна с вас!
06.01.2021 10:47
Нехристияните Няма да разберат, така че да говорят каквото искат.
06.01.2021 09:57 / Отговор
читател а не е ли по-християнско да пазиш себе си и другите...и по-отговорно в тази ситуация
06.01.2021 10:31
ПЕЛАГИЯ Криворазбраният партиотизъм на тези пияни, облечени в потури безхаберници може да им струва живота.
06.01.2021 10:46 / Отговор
Простаците, са си простаци...
06.01.2021 11:02 / Отговор
Никола Случилото се в Калофер показва жалкото , първобитно ниво на обобщения национален български манталитет. Кухоглави , нискочели пияници избиват комплексите си , чрез т.н. “патриотични” , “традиционни” идиотии , предвождани от едно нещо , което , вместо да изпълнява задълженията си на кмет , драстично нарушава правилата за безопасност , по време на пандемия. И още - никой не може да ме убеди , че наглото нарушение на заповедта на Министъра на здравеопазването , трябва да мине със смешната административна санкция “1000 лв. глоба”. На участниците , воглаве с неадекватния им кмет трябва да се потърси наказателна отговорност !!!
08.01.2021 13:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати