Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Върховните съдии не дадоха ход на процеса за видеонаблюдението на изборите

Общество

Върховните съдии не дадоха ход на процеса за видеонаблюдението на изборите

Снимка:

Не са спазени сроковете за призоваване на заинтересованите страни

Върховният административен съд (ВАС) не даде ход на делото за видеонаблюдението на изборите, тъй като не са спазени сроковете за призоваване на заинтересованите страни, съобщава „Правен свят“.

Делото бе образувано по жалба на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) против решението на Административен съд – София град (АССГ). С него първоинстанционният съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото пред АССГ бе образувано по жалба на „Демократична България“.

Пред ВАС председателят на КЗЛД Венцислав Караджов посочи, че органът иска върховните магистрати да отправят преюдициално питане до Съда на ЕС за прякото приложение на Европейския регламент във връзка с видеонаблюдението. Съдиите обаче към момента не са дали заявка, че ще отправят подобно питане до Люксембург. Караджов допълни още, че принципно не е против да има видеонаблюдение на изборите, само че това трябва изрично да бъде записано в Изборния кодекс, за да бъде законно.

Казусът, който обаче в момента стои пред ВАС, е дали ще спре или ще допусне изпълнението на решението на АССГ, макар че делото е висящо пред тричленния състав, а отделно подлежи и на обжалване пред петчленен състав. Искането за допускането на изпълнението на първоинстанционното решение, с което на практика видеонаблюдението на броенето на бюлетините ще стане възможно, е на адвоката на "Демократична България".

ВАС ще се произнесе с определение до края на деня, поради високия обществен интерес на казуса.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още