Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Върви се към олекотяване на Националното външно оценяване

Общество

Върви се към олекотяване на Националното външно оценяване

Снимка:

До 10 години в София трябва да има нови училища и може да се учи на едносменен режим

„Всички ученици в София са в грипна ваканция. Още в петък са достигнати много високи нива на заболеваемост - това са 185 промила. Очаква се днес те да бъдат близо 200, което означава, че на 1000 човека 200 са болни, или всеки пети столичанин е болен от грип“. Това обяви пред БНТ Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София.

Според нея не е избързано с обявяването на грипна ваканция, и след като здравните власти са преценили, че това е важно за опазване здравето на децата, значи това са правилните решения.

„Предвид обстоятелството, че тук много се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-висок във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е абсолютна предпоставка за бързо разпространение на грипа. Защото средните училища са много повече от основните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От следващия четвъртък всички деца ще бъдат на училища за втория учебен срок“, каза тя.

Според Кастрева по никакъв начин не е проблем за повишаването на срочните оценки на учениците, защото е възможно оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия срок, когато обстоятелствата го налагат. И припомни, че миналата година грипната ваканция е била на 28 януари и е продължила до 4 февруари.

Ваня Кастрева коментира и казуса с тестовете за Националното външно оценяване след четвърти и седми клас, като обясни, че се върви към олекотяване на формата. Още в началото на месец февруари ще има още обсъждане.

„Във времето се върви към олекотяване на Националното външно оценяване, това се случва и за 4 и за 7 клас. За 4 клас беше за 4 учебни предмета, когато започна, сега се провежда за 2 учебни предмета. За седмокласниците съм съпричастна към притесненията на родителите. Още през май за 4 клас, през септември за 7 клас бяха качени моделите за външно оценяване, те могат да проследят всички преминали външни оценявания и ще видят как се върви в интерес на децата“, обясни Кастрева.

„Всяка година учениците на едносменен режим се увеличават като брой. Очакваме със стартирането на строежите на нови училищни сгради, все повече това да се случва, защото е изключително добра възможност за качествено образование и психологически комфорт на всички, както и за безопасност“, каза още директорът на Регионалното управление на образованието.

Краен срок за преминаване към едносменен режим на образование в София обаче Кастрева не можа да посочи. Тя заяви, че всичко зависи от темпа на растеж на столицата и съответно колко бързо ще бъдат построени новите сгради.

„Надявам се, че в близките десет години ще се намери това решение”, каза Кастрева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още