Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Васил Велев: 15 000 души излизат на протест на 18 май

Общество

Васил Велев: 15 000 души излизат на протест на 18 май

Васил Велев: 15 000 души излизат на протест на 18 май - Tribune.bg
Снимка:

15 000 души излизат на протест на 18 май, коментира пред Нова нюз председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев.

„Протест ще има защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май“, разясни Велев. По думите му само свръхпечалбите в АЕЦ „Козлодуй“ са достатъчни да покрият цялата програма на правителството за компенсации на всички небитови потребители.

Председателят на АИКБ изтъкна, че дългосрочните договори за доставка на електроенергия у нас са на нерегулирано високи цени. „ЕС казва, че мерките трябва да продължат, докогато е необходимо. Затова трябва да има специално облагане на неочакваните печалби в енергетиката. Само за днес цената на ел. енергията на мегаватчаса е със 100 лева отгоре. Цената за месец май трябва да е по договора с „Газпром“, трябва да е 123 лева, а ако е чрез договор с посредници - 175 лв. Ние не знаем на 11 май какво сме изхарчили като газ за първите 10 дни на предприятията ни“, подчерта Велев. Той настоя за предвидимост.

Относно протеста на превозвачите Велев смята, че управляващите говорят с полуистини.

„ЕК разглежда възможност за намаляване на акцизите под минимума. Трябваше да има анализ на функциониране на тол системата. Вдигането на таксите повсеместно при всички други кризи не беше добра идея. Стига се до обедняване на хора. Намаляването на ДДС няма да подобри ситуацията за небитовите потребители“, предупреди Велев.  


Етикети АИКБ, протести

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още