Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Васил Велев: От началото на годината сме загубили 30 хил. работни места

Общество

Васил Велев: От началото на годината сме загубили 30 хил. работни места

Васил Велев: От началото на годината сме загубили 30 хил. работни места - Tribune.bg
Снимка:

От началото на годината 30 хиляди работни места са се изпарили. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по БНТ.

"Губим работни места, макар и без да увеличаваме безработицата. Според Националната статистика от началото на годината сме загубили 30 хил. работни места. Това е разликата между освободените и назначените. Но безработицата не е нараснала, защото намалява работната сила", заяви Велев.

Антиинфлационният пакет, предложен от "Продължаваме промяната", не е обсъждан със социалните партньори, коментираха още Велев и Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа". Те смятат, че диалогът с правителството се подобрява, но все пак е далеч от европейските стандарти

"Имаме различна оценка за добри отношения между синдикати и правителството. Научаваме от медиите какво се случва", заяви лидерът на КТ "Подкрепа".

"Цените са свръхвисоки на енергията и за това Европейската комисия препоръча в своето съобщение от 8 март тази година да продължат мерките за компенсиране на цените толкова дълго, колкото е необходимо, заяви Васил Велев. - Минималната заплата също трябва да се вдига и трябва да е различна за различните икономически дейности".

По думите му, ако това не се направи европейската икономика става неконкурентноспособна, а инфлацията хвърчи в небесата. "Защо имаме близо два пъти по-голяма инфлация, защото не навреме и недостатъчно пълно компенсирахме ръста на цените в енергетиката. Закъсняхме и мерките не бяха достатъчно адекватни", смята още председателят Асоциацията на индустриалния капитал.

По думите му няма логика да се лишаваме от руския газ. Той предупреди, че може да се стигне до фалити на редица предприятия, ще се работи на загуба докато може.

"Надяваме се руският газ да бъде бързо заместен с друг, в това увери министърът на енергетиката. В най-добрия случай ще получим с 40% по-високи цени, които и сега са много над нивата, които позволяват на индустрията да бъде конкурентна", коментира още Васил Велев. 

"Защо се отказваме от схема на плащане, която по нищо не ни ощетява", попита той.

 


Етикети Васил Велев

Топ новини

виж още
Актуална тема