Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Василев отряза полицаи и пожарникари: Въпреки протестите, няма да увеличават заплати

Общество

Василев отряза полицаи и пожарникари: Въпреки протестите, няма да увеличават заплати

Василев отряза полицаи и пожарникари: Въпреки протестите, няма да увеличават заплати - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки протестите на полицаи и пожарникари от последните дни, заплатите на служителите в системата на МВР няма да бъдат увеличени. Това заяви финансовият министър Асен Василев след заседанието на МС, предаде “Financial Tribune”.

„Бюджетната рамка остана непроменена. Изключително важно е, когато се провежда политика по доходите тя да бъде еднаква за всички сектори. Миналата година с актуализацията заплатите в МВР бяха увеличени с 20%, както и на редица други организации. Политиката по доходите, заложена от служебния кабинет, която ние запазихме е да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не са получили увеличение миналата година. През 2024 година ще бъде проведена политика по доходите не само в МВР, но и във всички министерства“, заяви Василев.

„Основните параметри в проектобюджета за 2023 година са запазени, социалните плащания не са пипани. Запазена е политиката, която беше заложена от служебния кабинет, включително и политиката по доходите. Прецизирани са издръжката и капиталовите разходи и са завишени приходите така, че те да отговарят на брутното вътрешно потребление и това, което ръководството на Агенция „Митници“ и НАП очакват да съберат в рамките на годината“, каза той.

„Нещото, което днес беше прието е изменение в управлението на държавния дълг, като общият дълг за 2023 година е намален спрямо предишната стратегия, тъй като имаме по-малък дефицит. Дългът, който се предвижда за тази година е 7,5 млрд. лева, от които 3 млрд. са плащания по стари дългове. Тоест новият дълг, който взимаме е 4,5 млрд. лева – 22% от БВП. В края на миналата година е бил 21,8%, а в края на 2021 година – 22,5%“, обясни Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати