Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вътев признава: Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите

Общество

Вътев признава: Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите

Вътев признава: Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите - Tribune.bg
Снимка:

„Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите“, заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Според него, протестът на земеделските производители бил провокиран от „повишената чувствителност, която се дължи на натрупаните проблеми в продължение на десетилетия“.

Проверка на мляко и млечни продукти показвала, че най-големият дял от добавената стойност на продуктите остава в търговеца накрая – до 70 %. „Така стоят нещата и с всички останали стоки“, категоричен е ресорният министър, който се надява Украйна да разбира колко е важно да имам добър диалог и да няма напрежение у нас.

„Имаме проблем със сухото мляко от Украйна, обаче справката показва, че има най-голям внос на сухо мляко от Германия и него не можем да спрем. Имаме най-много внос на мед и пчелни продукти от Полша, които най-вероятно са украински, и от Гърция, които най-вероятно са китайски. При този отворен пазар винаги украински стоки могат да попаднат в европейска страна и да влязат у нас като вътрешнообщностна доставка“, обясни Вътев. 

Според него няма проблем с качеството на продуктите от Украйна, защото има строг контрол. Но е основателна претенцията на нашите земеделски производители, че Украйна не е част от Европейския съюз и не работи по европейските правила, които оскъпяват родната продукция.

Той обяви и, че Министерският съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки, който ще сложи рамки на надценките.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати