Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въвеждат зелен сертификат и за хората с антитела, но само за територията на България

Общество

Въвеждат зелен сертификат и за хората с антитела, но само за територията на България

Снимка:

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. 

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани. Ще се търсят  IgG антитела", каза Радка Аргирова.

„Броя на починалите е висок и няма сънение, но данните от нас знаете, че са и от миналите дни. Броя на заразените е с 30% по-висок от предходните вълни, заради Делта варианта. Продължителността на тази вълна е и по-дълга. Третото нещо е, че броя на починалите, отнесен към броя на заразените е 3,5“, заяви Кацаров и обяви, че наред с неприятната новина за починали, но имало по-нисък процент на починали спрямо заразените. По думите на Кацаров и хоспитализираните били по-малко от броя на заразените.   

Образец на новия Образец на новия "зелен" сертификат


Топ новини

виж още

Актуална тема