Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въздухът в София 10 пъти по-чист от този в Москва и Белград

Общество

Въздухът в София 10 пъти по-чист от този в Москва и Белград

Въздухът в София 10 пъти по-чист от този в Москва и Белград - Tribune.bg
Снимка:

Днес въздухът в София е многократно по-чист от въздуха в редица европейски и световни столици. Според сайта https://airsofia.info/ към 12:30 днес замърсеността с фини прахови частици е между 7 и 9 микрограма на кубичен метър. Това е пет пъти под допустимата стойност според Световната здравна организация, пише dnews.bg.

В същото време въздухът в Делхи, Улан Батор, Лахор, Дакка и на много други места в Азия е десетки пъти по-замърсен с фини прахови частици, показва друг неправителствен сайт със световно покритие - https://www.airvisual.com/world-air-quality-ranking

По-мръсен въздух дишат и в Европа - в Милано, Скопие, Москва и Белград замърсеността към този час е около 10 пъти по-висока от тази в София.

Причината за този хубав, свеж и чист въздух в българската столица е в метеоролгичната обстановка. В последните дни от северозапад над страната духат умерени и силни ветрове, които изчистват въздуха в Софийското поле и той е почти толкова чист, колкото и въздуха високо на Витоша.

В близките дни сериозно замърсяване в София не се очаква, тъй като ще продължи да духа, ще има и превалявания от сняг, така че ще посрещнем Новата година със свеж полъх.

Дори наличието на силен трафик, ползването на въглища и дърва за отопление, не могат да замърсят ниската атмосфера над града, когато духа вятър и има движение на въздушните маси.

Новините около така наречения мръсен въздух се раздухват по различни причини, но строго научно погледнато, независимо от мерките, които се приемат, ако над София има инверсия, липсва вятър и атмосферното налягане е високо, замърсяване ще има. Но тъй като това се случва сравнително рядко през годината, не може да навреди на хората, пише изданието.

Въздухът в София, в началото на второто десетилетие на 21 век, е значително по-чист от годините на социализма, когато в близост до града работеше един от най-големите металургични заводи в Европа, а може би и в света - "Кремиковци", а трафика в София бе от Лади, Москвичи, Трабанти и Вартбурги, които работеха с оловен бензин, а и изгаряха масло, за да се смазват двутактовите двигатели.

Данните на неправителствения сайт за чистота на въздуха в София https://airsofia.info/ трябва да се приемат с внимание, тъй като уредите, с които се измерва замърсяването, не са официално сертифицирани.

Често медиите пишат за мръсния въздух, но много рядко те публикуват новини за това, че въздухът е чист. Това е така, защото през по-голямата част от годината въздухът на София не е замърсен, а дните с инверсии са в зависимост от зимата - до 10 - 15 дни годишно.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети въздух

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети