Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Възстановяват присъственото обучение при 30% ученици с тестване или зелен сертификат

Общество

Възстановяват присъственото обучение при 30% ученици с тестване или зелен сертификат

Снимка:

Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено

От утре се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или зелен сертификат, информират от Министерството на образованието и науката.

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или зелен сертификат, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено, съобщават също от пресцентъра на МОН, цитирани от „Нова“.

Това са близо 82% от всички ученици в страната. Почти 480 000 деца и младежи са в училище със зелен сертификат или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.  


Топ новини

виж още

Актуална тема