Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вече е достъпен европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

Общество

Вече е достъпен европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

Вече е достъпен европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест - Tribune.bg
Снимка:

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат

Всички, които са преболедували коронавируса, доказано с бърз антигенен тест, изследвани на или след 1 октомври 2021 година, вече могат да изтеглят от www.his.bg (НЗИС) своя Европейски цифров COVID сертификат. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 22 февруари т.г. Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест.

Тази възможност е предвидена включително за хората, тествани на или след 1 октомври 2021 година, при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19. Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС.

За целите на националния здравен контрол сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Припомняме, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти.                                                            


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати