Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Велика събота – Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите и да отвори отново райските двери

Общество

Велика събота – Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите и да отвори отново райските двери

Снимка:

Чудото на Великден идва с Благодатния огън. Според старо поверие, ако огънят не слезе, това ще е последният ден на човечеството

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Църквата го прославя като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

В събота според юдейските обичаи Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Велика събота е и последният ден, когато се червят яйца. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема