Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Велика събота – последният ден от Страстната седмица

Общество

Велика събота – последният ден от Страстната седмица

Снимка:

Днес е последният ден, когато могат да се боядисват яйца

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Днес е последният ден, когато могат да се боядисват яйца за Великден.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята - Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото „Христос воскресе!“.

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Тази година заради противоепидемичните мерки богослуженията ще бъдат пред църквите, а вътре няма да бъде допускано струпване на хора. Български духовници няма да отидат до Йерусалим, зa да пренесат Благодатния огън. В повечето църкви пазят такъв от миналата година.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема