Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Великият Чубриков почина без да получи орден от Румен Радев

Общество

Великият Чубриков почина без да получи орден от Румен Радев

Великият Чубриков почина без да получи орден от Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

На 85 години в събота е починал един от най-великите в историята на българския спорт Илия Чубриков. Това е най-титулуваният наш автомобилен пилот.

В автомобилния спорт Илия е многократен шампион на България и на Балканите – 6 пъти, два пъти печели Балканската купа по рали и е носител на купата „Мир и Дружба“, печелил е много международни ралита. Той е първият българин, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г.

Роденият в Габрово през 1935 г. пилот приключва своята кариера на състезател чак през 1990 година.

Заради Илия Чубриков у нас идва концерна „Рено“ и започваме да произвеждаме автомобили в Пловдив, пише „24 часа“. И припомня, че по-рано през годината заради 85-ия му юбилей правителството предложи великия българин за орден „Стара планина“. Президентът Румен Радев обаче го отряза и това предизвика сериозен гняв в автомобилните среди.

Атанас Марков, главен редактор на сайта Eurica.me, разказва, че отказът за ордена е дошъл още през януари.

Ето какво твърди той:

„Незнайно защо главният секретар на Президенството обаче – Димитър Стоянов, връща кандидатурата на Илия Чубриков. Писмото, с което разполагаме, показва, че реално дори няма отказ, а насърчаване за ново предложение. И не става ясно дали за нов орден на Илия Чубриков или за напълно нова кандидатура. Това е официалната част.

По наши канали разбрахме, че Димитър Стоянов е бил против награждаването на спортисти с орден Стара планина, защото така „значението му било девалвирало“. … Чубриков стана явно жертва на война на институциите. И се обиди страхотно на държавата като цяло. Защото за него тя няма цвят, не се дели на ГЕБР, БПС и ДПС, карайки и рискувайки живота си, го е правил от името на България, а не дадена политическа сила.

Мога само да гадая и дали отказът е дошъл в резултат на лобизъм за някоя от другите кандидатури или се е случило друго събитие.“


Коментари (1)

ЛУСТРАЦИЯ Твърде вероятно,не е бил ДС доносник,а знаем че резилът награждава само такива!
07.12.2020 13:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати