Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Великият Чубриков почина без да получи орден от Румен Радев

Общество

Великият Чубриков почина без да получи орден от Румен Радев

Снимка:

На 85 години в събота е починал един от най-великите в историята на българския спорт Илия Чубриков. Това е най-титулуваният наш автомобилен пилот.

В автомобилния спорт Илия е многократен шампион на България и на Балканите – 6 пъти, два пъти печели Балканската купа по рали и е носител на купата „Мир и Дружба“, печелил е много международни ралита. Той е първият българин, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г.

Роденият в Габрово през 1935 г. пилот приключва своята кариера на състезател чак през 1990 година.

Заради Илия Чубриков у нас идва концерна „Рено“ и започваме да произвеждаме автомобили в Пловдив, пише „24 часа“. И припомня, че по-рано през годината заради 85-ия му юбилей правителството предложи великия българин за орден „Стара планина“. Президентът Румен Радев обаче го отряза и това предизвика сериозен гняв в автомобилните среди.

Атанас Марков, главен редактор на сайта Eurica.me, разказва, че отказът за ордена е дошъл още през януари.

Ето какво твърди той:

„Незнайно защо главният секретар на Президенството обаче – Димитър Стоянов, връща кандидатурата на Илия Чубриков. Писмото, с което разполагаме, показва, че реално дори няма отказ, а насърчаване за ново предложение. И не става ясно дали за нов орден на Илия Чубриков или за напълно нова кандидатура. Това е официалната част.

По наши канали разбрахме, че Димитър Стоянов е бил против награждаването на спортисти с орден Стара планина, защото така „значението му било девалвирало“. … Чубриков стана явно жертва на война на институциите. И се обиди страхотно на държавата като цяло. Защото за него тя няма цвят, не се дели на ГЕБР, БПС и ДПС, карайки и рискувайки живота си, го е правил от името на България, а не дадена политическа сила.

Мога само да гадая и дали отказът е дошъл в резултат на лобизъм за някоя от другите кандидатури или се е случило друго събитие.“  


Коментари (1)

ЛУСТРАЦИЯ Твърде вероятно,не е бил ДС доносник,а знаем че резилът награждава само такива!
07.12.2020 13:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема