Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минеков: Показването на тракийското злато в Лувъра е продиктувано от национален комплекс за малоценност

Общество

Минеков: Показването на тракийското злато в Лувъра е продиктувано от национален комплекс за малоценност

Снимка:

Служебният министър все пак признава, че е сгрешил с информацията, че България е платила на Лувъра

„Сгрешил съм. Не е плащана такса за Лувъра, 700 хил. лв. са разходите по организацията на изложбата там през 2015 година“. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков в предаването „Крум Савов live“ на телевизия „7/8“.

Минеков все пак застана зад думите си, че изложбата е била в коридор, а според него особено притеснителен е фактът, че няма никакви последващи приходи от нея.

Според служебния министър показването на тракийското злато в Лувъра е продиктувано от национален комплекс за малоценност и от желанието на Вежди Рашидов да си направи пиар.

Велислав Минеков разкри, че е водил специален разговор с Георги Йорданов, негов предшественик от времето на социализма. Йорданов му е признал, че първото изнасяне на съкровищата е било през 1974 г. в „Смитсониън“ и е донесло на Народна република България приходи от около 5 млн. лв.

Министърът на културата подчерта, че по негово разпореждане живите български художници вече ще изнасят картините си свободно само с една декларация пред Агенция „Митници“. По думите му в момента се изготвя формата на декларацията.

По този начин Минеков опроверга твърденията на Националната художествена галерия, че ще се спазва нормативната уредба, предвиждаща продължителна процедура на оценка и издаване на сертификат, че творбите не представляват ценност за българската държава.

По отношение на темата със СЕМ, БНТ и Кошлуков, министърът посочи, че му предстои среща с Организацията за сигурност към Съвета на Европа, до която СЕМ и  Кошлуков са изпратили писма.

Той  заяви, че е подготвил няколко папки с документи, сред които изследване на фондация „Конрад Аденауер“ и „странна диплома на член от СЕМ“.

По повод коментар на водещия, че вече няма прекъсвания на програмата на БНТ за отразяване на събития на партия ГЕРБ, Минеков каза през смях:

„Можете да ми благодарите“.

На въпрос от Крум Савов какви са контактите му с президента, Минеков отговори, че отдавна не са се чували, но му предават поздрави и знае, че президентът Радев е много доволен от работата му.

Министърът на културата не отговори директно на въпроса дали би останал на поста си след края на служебното правителство.

 „Ако кажа „не“, много хора ще се успокоят, а аз искам да стоят на пръсти“, каза той.

Велислав Минеков не пропусна да покани своите симпатизанти на специално честване на годишнината от началото на протестите на Отровното трио.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още