Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вежди Рашидов разговаря с посланика на Турция у нас

Общество

Вежди Рашидов разговаря с посланика на Турция у нас

Вежди Рашидов разговаря с посланика на Турция у нас - Tribune.bg
Снимка:

Нейно превъзходителство г-жа Айлин Секизкьок посети Арт галерия Вежди и разгледа експозицията „Големите майстори на ХХ век“

Вежди Рашидов разговаря днес с Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в София.                       

Нейно превъзходителство посети Арт галерия Вежди – най-новото артпространство в столицата, и разгледа експозицията „Големите майстори на ХХ век“. Тя поздрави г-н Рашидов за усилията му да представя в едноименната галерия творчеството на онези забележителни творци, които са дали облика на българската пластична култура, както и за готовността му да подкрепя развитието на млади таланти. „Арт галерия Вежди е прекрасно място на духа“, отбеляза Н.Пр. Айлин Секизкьок.

По време на разговора двамата обсъдиха перспективите за развитието на културните взаимоотношения между България и Турция и значението на важните спогодби, подписани през двата мандата на Вежди Рашидов като министър на културата, както и активната му дейност по-късно като председател на парламентарната Комисия по културата и медиите. Едно от големите постижения през този период е уникалната реставрация на желязната ни църква „Свети Стефан“ в Истанбул, която гниеше в продължение на десетилетия. Днес този храм е перлата на Мегаполиса. Успех за българската държава е и създаването на музея на българската история в Метоха в Истанбул и връщането на екзархийските имоти на България. Традиционно доброто културно  сътрудничество между двете страни продължава да се развива. Двамата обсъдиха и ситуацията в Украйна и особено усложнената среда на сигурност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати