Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВиК дружества са заплашени от фалит: Държавата и КЕВР в спор кой може да помогне

Общество

ВиК дружества са заплашени от фалит: Държавата и КЕВР в спор кой може да помогне

ВиК дружества са заплашени от фалит: Държавата и КЕВР в спор кой може да помогне - Tribune.bg
Снимка:

МРРБ и енергийният регулатор си прехвърлят топката кой може да спаси 20 ВиК дружества, които не могат да си платят тока

В риск от фалит са държавните ВиК дружества, а причината е високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава БТВ. КЕВР били виновни, че отказвали да предприемат действия, с които да защитят операторите, въпреки наличните законови разпоредби.

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков заяви, че скоро ще се стигне до ситуация, в която дружествата просто няма да могат да изпълняват функциите си.

„Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, но не се предприеха никакви мерки от страна на регулаторния орган“, посочи зам.-министър Граматиков и напомни за изписаните писма и срещи по въпроса. „Възможността от 1 януари да влязат в сила новите бизнес планове е нулева. Затова ни трябва нова цена веднага“, заяви той.

Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев също алармира за драматичната ситуация в сектора и отбеляза, че цените на тока не отговарят по никакъв начин на разчетите, заложени в действащите бизнес планове на дружествата.  В момента дружествата под шапката на ВиК холдинга плащат средно с над 303 лв. повече за ток, спрямо утвърдената в бизнес плановете цена от 82 лв. Заради огромната разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лв. към доставчици на ел. енергия.

„Почти всички електроразпределни дружества са пуснали писма, с които заплашват да започнат да спират тока, ако ВиК операторите не платят“, призна Кънчев. Според него, ако не се вземат мерки има риск дълговете за ток да скочат до 140 млн. лв.

Около 20 дружества са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност, а това значи фалит. В тази ситуация те няма да могат да обслужват населението в редица населени места.

Управителят на ВиК – Видин, Георги Владов, алармира за още един проблем – увеличението на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Така освен непосилни сметки за ток, дружествата ще трябва да намерят средства и за по-високи заплати, т.е. още дефицити. „Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще започнат да напускат работа и накрая ще останем само шефовете на ВиК дружествата, които ще заключат вратата, когато фалират“, заяви Владов.

Според председателят на КЕВР - Иван Иванов, единственият шанс за справяне със ситуацията е въвеждането на компенсаторен механизъм от страна на държавата. Според него и експертите на КЕВР прилагането на чл.19 от Закона е невъзможно, тъй като в момента има стартирана процедура по одобрение на новите бизнес планове на дружествата, в които са заложени различни от сегашните цени. А те предвиждат увеличение на заплатите в отрасъла, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв срок тези планове ще бъдат приети.

„Срещата беше напълно безпредметна. Ние сме се консултирали с юристи във връзка с прилагането на чл. 19, като при желание регулатора може да приложи това действие от 1 януари до влизането в сила на новите бизнес планове“, обърна се към хората от КЕВР зам.-министър Граматиков.

Той напомни, че все още КЕВР не е одобрила нито един бизнес план на ВиК дружество, въпреки че са внесени от края на месец юни 2021 г. Шансът това да се случи до нова година е нулев. „Активирането на чл. 19 и нова цена от 1 януари е единствената възможност да избегнем проблемите. Разбира се, ще търсим и компенсаторен механизъм“, обобщи още заместник-регионалният министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати