Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВиК дружествата ще вдигат цената на водата

Общество

ВиК дружествата ще вдигат цената на водата

ВиК дружествата ще вдигат цената на водата - Tribune.bg
Снимка:

Поскъпването е неизбежно заради нарасналите разходи по доставката ѝ

Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната, съобщава БНТ. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Предложенията им ще бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране този месец, а новите цени вероятно ще влязат в сила от юли.

Цената на водата в Хасково е сред най-високите в страната. Жителите на областта сега плащат 3 лева и 52 стотинки за кубик. Тъй като бизнес планът на дружеството не е одобрен, засега поскъпване няма да има, но хората са недоволни от качеството.

Този месец жителите на Димитровград ще платят 3,52 лв. за кубик вместо досегашните 1,86 лв., след като през април общината окончателно стана част от водната асоциация и цената се изравни с тази в Хасково.

Според бизнес плана на дружеството в Русе водата се очаква да поскъпне с 30 на сто и вместо досегашните два лева и 94 стотинки хората ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за кубик вода.

„Предложението е за увеличение на около 30 стотинки само на доставка на вода, отделно увеличение за пречистване, отделно за отвеждане. Увеличаването на цената на водата е свързано основно с промяната на цената на всички материали и енергоносители”, допълни инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе.

Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград засега остава 1,27 лв. за кубичен метър, въпреки че спрямо миналата година разходите и на двете дружества са в пъти по-големи, посочват отчетите изпратени на КЕВР. Въпреки че плащат една от най-ниските цени в страната, за част от хората тя и сега е скъпа.

„Сега вземам 290 лева, да ги сложим 390 и съм дала 200 лева за газ и нямам пари за хляб. Можем ли да живеем - и водата поскъпна, всичко”, коментира Виолета, жител на Благоевград.

Според управителите на водните дружества поскъпването на водата е неизбежно заради нарасналите разходи по доставката ѝ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети