Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВиК: Няма никакъв риск от водна криза във Варна и Бургас

Общество

ВиК: Няма никакъв риск от водна криза във Варна и Бургас

Снимка:

Няма никакъв риск за възникване на водна криза във Варна или в Бургас. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на управителите на ВиК-дружествата в двата града Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, пише БГНЕС. Изразената позиция на срещата, дадена в отговор на изказвания на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, бе подкрепена и от областния управител на Варна Стоян Пасев.

„В момента в язовир „Камчия” има 123 милиона кубика вода”, обясни Тенев. По думите му за обслужването на района, който се захранва от съоръжението, са нужни по около 6 милиона кубика на месец. Тенев уточни, че само за месец в язовира са се влели 20 милиона кубика вода и се очаква нивото да се качи още.

„Вода в „Камчия” има достатъчно както за тази, така и за 2022 година и за Варна, и за Бургас”, допълни Вълканов. Двамата управители обясниха, че през декември миналата година са получили график от МОСВ, с който са намалени количествата течност, които имат право да ползват двата града. За Варна снижението е с около 40%, за Бургас - с около 15, предаде Нова телевизия.

„Намаляването на количествата подавана вода може обаче да става само в рамките на допустимото, защото деривацията Китка-Варна е направена така, че ще възникне голям проблем, ако обемите спаднат драстично”, допълни Вълканов. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум 700 литра в секунда. Максималният й обем е 2 400 литра в секунда.

„Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но оттам водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от „Камчия”, каза още Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир „Цонево”.

Двамата директори обясниха, че не знаят как се е стигнало до казуса с язовир „Камчия”, при положение, че проблем реално не съществува.

За захранването на Бургас от язовирите „Ахелой” и „Порой” Тенев посочи, че по проекта се работи активно, но има закони и е невъзможно дружеството да полага тръби в ниви частна собственост, без наличие на промени в устройствените планове.

„През миналата година не е имало никакви преписки за язовир „Камчия”, било писмени или устни, между МОСВ областната управа във Варна и ВиК-дружествата”, допълни Стоян Пасев.

По думите му проблемът със спадането на язовир „Камчия” е поставен в края на септември на обща среща в Бургас. „През декември обаче МОСВ своеволно намали водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия”, допълни Пасев.

Той изрази съгласие, че трябва да се мисли превантивно за осигуряване на алтернативни източници за двата града, но без да се всява паника у хората, защото в момента няма никакъв риск от режим на водата.

„С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима”, обобщи Пасев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още