Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вирусолог: „Делта“ вариантът не отменя действията на ваксините

Общество

Вирусолог: „Делта“ вариантът не отменя действията на ваксините

Вирусолог: Делта вариантът не отменя действията на ваксините - Tribune.bg
Снимка:

Възможно е да има още хора, инфектирани индийски  и южноафрикански варианти на COVID-19 у нас. Това коментира в БНТ вирусологът от БАН  проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита, но все още няма категорични данни за това.

Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, категорична е проф. Александрова.

Според нея малкото случаи на тези щамове у нас са сигнал, че трябва да използваме моментът, за да предотвратим по-сериозна ситуация в следващите месеци. По думите ѝ един от методите за защита е именно ваксинацията.

Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините, подчерта вирусологът.

Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини, допълни проф. Александрова.

„За 10 седмици в Израел бяха ваксинирани повече от 60% от хората. Техният опит показа, че ваксините работят, но и още нещо - че процентът след това почти не се увеличи. Сега в момента там започва да се наблюдава и едно леко покачване на новите случаи основно заради индийския вариант, включително при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. При тях обаче клиничната картина е много по-лека“, обясни вирусологът.

На въпроса трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпроса дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати