Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

Общество

Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

Снимка:

Според проф. Радостина Александрова по-високите стойности през последните дни са комплексни

COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипа сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия COVID-19 не е така. Това обясни в интервю за БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според нея причините за високите стойности на заразата през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнали на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма мутация на вируса, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип.

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още