Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Витанов: Не се прецаквайте, останете здрави

Общество

Витанов: Не се прецаквайте, останете здрави

Снимка:

30% от българите не искат да спазват мерките

„Не се прецаквайте, останете здрави. Не се минавайте по тези, които говорят за стаден имунитет… Бъдете от тези 30%, които не се заразяват. С течение на времето заразяваемостта намалява. Нека вирусът се прецата.“ Това каза пред БНТ проф. Николай Витанов, който е и статистикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Веднага ще ви дам един конкретен пример. Вижте какво става в Тайван. Там имаха систематична политика и ограничиха нещата до поносими размери. До началото на юни и ние имахме и го ограничихме до 6 случая на ден. Един от начините за спасение е да ограничиш разпространението, да не заразяваме хората и вирусът да мре. В Тайван има мерки и вирусът мре.Тук няма мерки – не мре. Това че си се разболял веднъж не е от значение. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се веднъж, сега и втори път. Това променя кардинално нещата“ обясни Витанов.

„За да се затегнат мерките,трябва да има хора, които ще ги спазват. Като пример е Япония. Те трябва да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, а те си ги носят. Те винаги са си носили маски“, допълни той.

Той обясни, че 30% от хората в България не искат да спазват мерките. „Тази група трябва да се приложат специални усилия, за да бъдат разубедени. Такива усилия не се полагат и групата си стои, че дори се разраства. Специални усилия не значи непременно глоби и тояги, а специални идеологически усилия“, допълни той.

Витанов обясни, че разпространението става дифузно, когато има над 5000 заразени.

„Септември, когато правих прогнози за октомври, поискаха ареста ми в социалните мрежи. Едната причина беше, че казах, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че полека здравната система ще започне да поддава от провинцията към София. Това се случва“, каза Витанов.

Според него в момента с училищата няма проблем. По-сериозен е проблема със заразяването на учителите, които повечето са в рискова група. Хората най-много се заразяват в закрити помещения с много хора на единица площ, където се струпват, обясни той.  


Коментари (1)

Този Витанов не беше ли математик. Голям доктор стана. Ами с маска на улицата или в помещение просто се задушаваш, и си дишаш отровните твои газове. Господ щеше да ни създаде с маски. Хората си ги смъкват под носа, за да дишат
25.10.2020 14:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още