Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вицепремиерът Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на НСА, подписаха договор за сътрудничество

Общество

Вицепремиерът Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на НСА, подписаха договор за сътрудничество

Вицепремиерът Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на НСА, подписаха договор за сътрудничество - Tribune.bg
Снимка:

Ще работим заедно за по-доброто позициониране на спортно-туристически дейности и услуги, заяви министър Николова

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“, подписаха договор за сътрудничество. „Спортът и туризмът вървят ръка за ръка. Пандемията от COVID-19 доказа колко е важно здравето и именно спортът подпомага неговото запазване. А спортът допринася и за привличане на повече посетители, особено в зимните ни курорти“, коментира вицепремиерът.Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Според договора двете страни ще участват съвместно в научни и научно-приложни изследвания, образователни и други проекти в рамките на национални и международни програми в областта на спортния туризъм. Те ще си взаимодействат и при разработването на законово-нормативната уредба, отнасяща се за по-достъпна среда на спортно-туристически услуги, за хора с увреждания и специални потребности. Двете институции ще работят за синхронизиране на спортния туризъм с европейските стандарти за водните и планинските спортове.

Министерството на туризма и НСА ще си сътрудничат при участие в експертни комисии както за категоризации, оценяване и сертифициране на обекти и планински водачи в спортния туризъм, така и при подготовката и реализацията на други спортни специалисти в областта на спортно-туристическата индустрия.

По време на церемонията вицепремиерът посочи, че взаимодействието между Министерството на туризма и висшите учебни заведения е от изключително значение. И именно поради тази причина приятелските отношения, партньорството и сътрудничеството трябва да бъдат стимулирани, уточни тя. 

„Ще работим заедно за по-доброто позициониране на спортно-туристически дейности и услуги, тъй като през последните години те добиват голяма популярност, а за нас е важно да развиваме различни форми на туризъм, чрез които да привличаме повече посетили както от България, така и от чужбина“, допълни министър Николова.

„Споразумението регламентира добрите практики и инициативи, които Министерството на туризма и академията могат съвместно да реализират“, посочи от своя страна проф. Изов. И благодари на министъра за сътрудничеството и подписването на договора. Той обясни, че НСА има сериозен принос в подготовката на кадри за сектор туризъм. По думите му в учебното заведение се обучават студенти за спортна анимация, както и по програми, свързани със ски учителите и планинските водачи. „Имаме магистърски програми, свързани със СПА услугите, както и сериозен принос в подготовката на спасители“, уточни още ректорът на НСА.                                                                                                                                                                                                                                                                                       


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати