Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вицепремиерът Марияна Николова ще оглави Консултативен съвет по туризъм

Общество

Вицепремиерът Марияна Николова ще оглави Консултативен съвет по туризъм

Вицепремиерът Марияна Николова ще оглави Консултативен съвет по туризъм - Tribune.bg
Снимка:

Понятието „традиционен“ туризъм трябва да бъде изпълнено с ново съдържание, посочи Николова

Под ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова ще бъде създаден Консултативен съвет по туризъм. Неговата цел е да изработи план за действие за зимния сезон и стъпки за успешен следващ летен сезон.

„Искам да начертаем заедно малките и работещи такива – за година, след това за още една и спрямо постигнатото, да намираме стабилните основи, които да градим, за да вървим напред“, коментира Николова по време на заседание на Националния съвет по туризъм. Тя предупреди, че браншът не трябва да храни илюзии, че след две или три години туристическият сектор ще изглежда по начина, по който го познаваме.

„Много представи и навици ще бъдат променени и само гъвкавите и адаптивните ще успеят. Колкото повече сме единни и се подкрепяме, толкова повече заедно ще успяваме“, подчерта пред представителите на различните браншови съюзи и асоциации вицепремиерът. По думите й от няколко години насам се наблюдава устойчивата тенденция за туризъм, който уважава традициите, пази екосистемите и се противопоставя на бетонирането на бреговите ивици.

Министър Николова посочи, че настоящата криза катализира тези трендове и все повече започва ориентация от масовия туризъм към нишовия, като България има много какво да предложи като туризъм – планински, велотуризъм, СПА, винен, исторически, религиозен, селски, фестивален, атракционен, зелен и пр.

„Можем да очакваме, че и морската почивка ще бъде различна: ще се търси съчетание на различни форми на активен отдих със здравословни СПА процедури, както и по-динамичен вариант на лятна ваканция - море и опознаване на местните  традиции или културно-историческото богатство на страната ни“, коментира вицепремиерът. По думите й кризата е възможност и туристическата индустрия у нас трябва да се възползва по най-добрия начин от нея.

„ От здравословна гледна точка освен тази вероятно и през следващата година туристите в световен мащаб ще избягват голямата концентрация на хора на едно място или прекалената физическа близост“, констатира министърът. Според нея пандемията предопределя и времето, в което понятието „традиционен“ туризъм трябва да бъде изпълнено с ново съдържание.

„ Предизвикателството е огромно и с общи усилия трябва да се справим по най-бързия и успешен начин с него“, призова Николова. Тя припомни, че правителството вече предприе редица мерки, за да подпомогне на бранша и да намали икономическите последици за сектор туризъм.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Емилия Илиева Пандемията направо разказа играта на бранша и то за години напред. Дано намерят печеливша формула и да преструктурират правилно нещата.
За съжаление, кризата ще най- пагубна за туризма.
31.07.2020 17:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети