Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Властите: Няма жертви, ранени и бедстващи при наводненията в Карловско, разрушени са къщи

Общество

Властите: Няма жертви, ранени и бедстващи при наводненията в Карловско, разрушени са къщи

Властите: Няма жертви, ранени и бедстващи при наводненията в Карловско, разрушени са къщи - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата разследва причините за потопа

Няма жертви, пострадали и бедстващи след потопа  в Карловско. 20 души от село Богдан са спасени с хеликоптери, заяви на брифинг областният управител в Пловдив Ангел Стоев. 3 къщи и 1 магазин са разрушени в Слатина, ч къща в Богдан, както и частично разрушени домове има в Каравелово. 

Помощ са предоставили от 61-а Стрямска бригада, които са реагирали адекватно и бързо, включително с човешка сила. 61-а Стрямска бригада може да работи при такива екстремни условия. В момента работят над 100 военнослужещи с 10 единици техника. Късмет е, че военните са били веднага на място - били са наблизо на учение.

В момента работи един хеликоптер, има готовност за втори. Пътуват и сапьори, които ще огледат местността, къде може да се постави потонен мост в с. Богдан, където е най-тежко.

Евакуираните по въздух от селото ще бъдат настанени в болницата в Карлово, където вече са създадени условия за тях.

Очакват с хеликоптери за бъде предоставена храна и вода.

„Чудо е, че нямаме жертви и пострадали при такъв потоп от небето”, каза главен комисар Николай Николов. Той заяви, че министърът на регионалното развитие е обещал помощ и оправяне на инфраструктурата.

БГНЕСБГНЕС

В същото време стана ясно, че Апелативната прокуратура в Пловдив разследва причината за днешното наводнение в няколко села в община Карлово.

Разследването се извършва от Националната следствена служба. Извършен е оглед на мястото с дрон.

Сформиран екип от следователи, който води разследване за извършено престъпление - причиняване на наводнение по непредпазливост, тъй като не са налице никакви доказателства за умишлена дейност. Разследва се наводнение, в резултат на което са причинени значителни имуществени вреди.

Според Юлияна Петкова, зам.-директор на НСлС ще бъдат разпитани длъжностни лица от "Басейнова дирекция" - Пловдив, структури на напоителни системи, общината, МРРБ, за да се установи чия отговорност е било поддържането на горския фонд - има първоначални данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което може да има връзка със случилото се.

Заради обилните валежи е обявено частично бедствено положение в Карловско. Има наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово. 

БГНЕСБГНЕС


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети