Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Властите в РСМ искали документи, че Симеон и Борис са български царе, за да регистрират клуба в Скопие

Общество

Властите в РСМ искали документи, че Симеон и Борис са български царе, за да регистрират клуба в Скопие

Властите в РСМ искали документи, че Симеон и Борис са български царе, за да регистрират клуба в Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Mакедонските власти са искали документи от хората, които регистрират български културен клуб, че цар Борис и цар Симеон са били царе на България. Така Маргарит Мицев от Българо-еврейския научен институт обясни пред NOVA News на какво се дължат острите реакции за откриването на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид от граждани на Северна Македония.

Левите историци не бива да говорят, че у нас е имало фашизъм. Цар Борис е всичко друго, но не и фашист. Застрахователят на културния клуб е отменил застраховката, с обяснението, че това са "шовинистки работи". България е в плаха, изчаквателна позиция", смята той.

Според Георги Мъндев македонците говорят за монархо-фашизъм, но у нас такъв не е имал.

"Цар Борис III не е бил фашист. Българските власти трябва да са по-активни и да защитават българските интереси. Цар Борис е изиграл решаваща роля за спасяването на над 50 000 български евреи", обясни той.

Няколко дни по-рано управляващи и опозиция в Северна Македония се обединиха в критичните си коментари срещу откриването на българския културен център "Цар Борис Трети" в Скопие.

Премиерът Ковачевски нарече събитието провокация, а лидерът на опозицията Християн Мицкоски го определи като опит за асимилация, предаде тогава БТА.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети