Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Властите в Скопие заличиха и клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

Общество

Властите в Скопие заличиха и клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

Властите в Скопие заличиха и клуб Цар Борис Трети в Охрид - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на правосъдието на Северна Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид. Това се случва десет дни, след като закри българският клуб „Иван Михайлов“ в Битоля бе заличен от централния регистър на страната, предава БНТ.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата.

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решението за закриване на Българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

В официалното изявление се казва, че името предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението комисията посочва, че цар Борис Трети е „отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани“.

Особено се подчертава мнението, че „неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“.

Срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите се издирват. На 19 януари беше пребит и секретарят на клуба Християн Пендиков.

По-рано този месец и битолският клуб "Иван Михайлов" беше заличен от регистъра на сдруженията в РСМ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети