Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Влиятелен израелски представител: България да забрани със закон нацисткия „Луков марш“

Общество

Влиятелен израелски представител: България да забрани със закон нацисткия „Луков марш“

Влиятелен израелски представител: България да забрани със закон нацисткия Луков марш - Tribune.bg

Страната има възможност да стане лидер в Европейския съюз срещу проявите на антисемитизъм, смята Роберт Сингер, член на ръководството на Движението за борба с антисемитизма по света

В своя авторска статия, публикувана в събота във влиятелния израелски вестник „Джерусалем пост“, Роберт Сингер призовава България със закон да забрани у нас да се провежда нацисткия „Луков марш“. Сингер, който е член на ръководството на Движението за борба с антисемитизма по света, председател на Центъра за израелско влияние и бивш изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, пише, че България има възможност да стане лидер в Европейския съюз срещу проявите на антисемитизъм, предаде „Епицентър“.

Роберт Сингер бе в София преди дни по повод отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Той подчертава, че пет години след като за първи път съвместно с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер са се противопоставили на провеждането на „Луков марш“, тази година с гордост може да сподели, че такова събитие не се е състояло. Сингер подчертава, че това е станало благодарение на „силната и жизненоважна подкрепа“ на главния прокурор Иван Гешев, на кмета на София Йорданка Фандъкова и на вътрешния министър Иван Демерджиев, както и на представителите на еврейската общност у нас – Николай Гълъбов, Александър Оскар и Румяна Христиди.

Като припомня историята по спасяването на 50 000 български евреи, както и гибелта на 11 343 евреи от Тракия и Македония, за което по думите на Сингер, България е поела вина под формата на изразено съжаление от президента Георги Първанов при негова визита в Израел преди 15 години, Роберт Сингер призовава българския парламент да забрани провеждането на ежегодното честване на паметта на ген. Христо Луков.

Влиятелният израелски представител отбелязва, че „Луков марш“ се е превърнал в „магнит“, който е привличал в предишни години в София крайнодесни и неонацистки групи от Германия, Швеция, Унгария и Естония. „Забраната на шествието би изпратила ясно послание до целия континент, където екстремизмът за съжаление се разраства и антисемитизмът надига грозната си глава“, пише Сингер.

Статията на Роберт Сингер, която е илюстрирана с негова снимка от проведената в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ международна конференция, посветена на ролята на юридическата общност в спасяването на българските евреи, завършва с призив към българските политици и държавници, не просто да предотвратяват ежегодно провеждането на марша в памет на ген. Христо Луков, а да го забранят изцяло. Време е веднъж завинаги да сложим край на „Луков марш“, пише в заключение Сингер.

В петък от прокуратурата разпространиха прессъобщение, от което стана ясно, че Роберт Сингер е бил на среща и с главния прокурор Иван Гешев. Сингер е бил придружаван от ген. Шломи Михаел, бивш офицер от израелските служби.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Иван Гешев
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети