Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Влизащите в Гърция през „Промахон“ подлежат на 7-дневна карантина

Общество

Влизащите в Гърция през „Промахон“ подлежат на 7-дневна карантина

Влизащите в Гърция през Промахон подлежат на 7-дневна карантина - Tribune.bg
Снимка:

Изключение има за лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа

Влизащите в Гърция през „Промахон“ подлежат на 7-дневна карантина от днес. Това съобщават от „Гранична полиция“. Мярката се налага заради усложнената епидемиологична обстановка. Гърция удължи ограничаването на сухопътните връзки на страната и забраната за влизане на граждани на трети страни до 21 януари, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

За туристите и чуждестранните граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България. Всички лица, отговарящи на досегашните изисквания за влизане в Република Гърция, трябва да представят на пункта както досега отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди проверката, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На ГКПП „Промахон“ на пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат поставени под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес, тази мярка ще се прилага до 21.01.2021 година.

На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа.

Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, те ще бъдат пропускани както досега.             

Продълженото решение на гръцкото правителство да „въведе мерки за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, да забрани влизането в страната на граждани на трети страни, различни от Европейския съюз и страните от Шенген, за да ограничи разпространението на вируса, вече е публикувано в Официален вестник на Гърция и влиза в сила днес.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временно ограничаване на всички сухопътни (автомобилни и железопътни) връзки към и от Гърция „по превантивни причини, за да се защити общественото здраве от по-нататъшното разпространение на коронавируса COVID-19 на гръцка територия.

Забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица с разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, както и за влизане на лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини, поради които те разполагат с необходимите документи. Тя не се прилага и за товарни камиони, както и за транзит на болнични превозни средства, които влизат в Гърция от Косово през Северна Македония, за да хоспитализират пациенти от дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX Косово.

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени 7 гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не важи задължителното потвърждение за отрицателен PCR тест.

В същото решение е и временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин, включително въздушни, морски, железопътни и пътни връзки“. Изключение правят Европейският съюз и Шенгенското пространство, както и жителите на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Сингапур. Изключение правят и определени категории граждани като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни селскостопански работници.

Това са решения, продължения на взетите в средата на март, малко преди началото на първата карантина в Гърция.                                                                                                                                                                                                                                                      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети