Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМА: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви

Общество

ВМА: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви

ВМА: Ваксинирайте се, COVID-19 уврежда сърцето ви - Tribune.bg
Снимка:

Редица пациенти идват с усложнения след остро протекла ковид инфекция

Имунизацията е единственото спасение от коронавирусната инфекция, апелират медиците от ВМА.

„Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от тромбоцитно усложение, което повишава риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти. На голяма част от тях се прави инвазивно изследване, за да се минимализират рисковете от последващи сърдечно-съдови инциденти“, се посочва на страницата на лечебното заведение във Facebook. Припомня се и фактът, че редица пациенти идват с усложнения след остро протекла коронавирусна инфекция.

„Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул – миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или т.нар. перикардит“, коментира д-р Акиф Шабан, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия /ВМА/.

Какво да кажем на пациентите, които имат своите придружаващи сърдечно-съдови заболявания?

Да се ваксинират! Препоръчвам ваксината, тъй като тя е единственото спасение от коронавирусната инфекция. Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, само едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, заради които екипът ни се е събирал по спешност – буквално посред нощ, и животът им е бил застрашен именно заради усложненията от инфекцията. Точно заради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не бива да имат притеснения относно ваксините. Защото това е един коз срещу вируса, само така ще изградим щит срещу заразата. Ваксината ще предпази от евентуално по-тежко протичане на инфекцията, предпазва от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови заболявания е изключително ценно, казва д-р Акиф Шабан.
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати