Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМРО със сигнал до Столична община заради бума на кърлежи

Общество

ВМРО със сигнал до Столична община заради бума на кърлежи

ВМРО със сигнал до Столична община заради бума на кърлежи - Tribune.bg
Снимка:

Първопричината е липсата на реална поддръжка на тревните площи в парковете, междублоковите пространства и детските площадки

„Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева. Вземете спешни мерки за разрешаването на този сериозен проблем и кажете кой е отговорен!“ За това апелират в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова общинските съветници от ВМРО в СОС Карлос Контрера и Владимир Митов.

Повод за тяхната реакция е сериозният проблем с кърлежите, за който от седмици говорят и педиатрите. На ден в спешните центрове и лекарските кабинети идват десетки деца и възрастни с кърлежи, прихванати от тревните площи в столицата. А първопричината е липсата на реална поддръжка на парковете, междублоковите пространства и детските площадки, смятат от ВМРО.

Дежурното оправдание според тях е дъждовното време в комбинация с повишаване на температурите, което не може да счете за релевантно и относимо, поради простата причина, че обикновено през пролетния сезон вали дъжд, а температурите са около 17-20 градуса, а в някои дни и повече.

„Това означава, че структурите на Столична община и външните изпълнители трябва да са подготвени и да са създали необходимата организация за осъществяване на дейностите по косене и дезинсекция (обработката срещу кърлежи), независимо от атмосферните условия. Противно на тази логика обаче очевидно има части от зелената система на града, които не са косени и се допуска с дни и седмици тези терени да са в безобразно състояние“, посочват в сигнала си до кмета на София Контрера и Митов.

Те настояват за проверка и търсят отговори от общината какъв контрол се извършва и за дезинфекцията срещу кърлежи.

„Относно дезинсекцията срещу кърлежи настояваме да се извърши цялостна проверка къде, кога, с какви препарати е обработвано, да се установи какво е актувано и какво е фактурирано като обработка, както и да се възложи непосредствено след косене на зелени площи да се извършва и обработка срещу кърлежи“. Общинските съветници от ВМРО предлагат на две седмици ресорният заместник-кмет да изпраща информация до ПК „Екология и опазване на околната среда“ при СОС за извършените дейности по косене и дезинсекция срещу кърлежи на зелените площи, включително осъществените от районните администрации.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати