Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

Общество

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове - Tribune.bg
Снимка:

Общинските съветници от партия ВМРО в Столичния общински съвет/СОС/ настояват за комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове, съобщиха от ВМРО. Темата стана особено актуална след скандалните разкрития за извършвани незаконни погребения от служител в частна погребална агенция. Докладът, изготвен от председателя на „Патриоти за София“ Карлос Контрера е подписан и от Калоян Паргов и Веселен Калановски. Внесен е в Столична община на 5 май тази година и е отложен за разглеждане в СОС от предишната сесия на 12 май, но се очаква да бъде обсъден утре – 26 май.

В доклада подборно се описват причините, които налагат създаването на такава временна комисия на Столичен общински съвет с предмет „Анализ на дейността на ОП „Гробищни паркове“, а именно периодично в Столична община и СОС постъпват сигнали и оплаквания от граждани за нередности и нарушения както от служители на ОП „Гробищни паркове“, така и от ръководството на предприятието - директор и заместник-директори.

Назад във времето въз основа на подобни данни са извършвани многократно проверки, а в резултат от установявани нарушения, нередности, неуредици и пропуски са правени изменения в Наредбата за погребално-обредната дейност и структурата на общинското предприятие с цел подобряване на работа и недопускане на нерегламентирани практики от служители и ръководители.

 „Липсва, или по-скоро е ограничена, възможността общинският съвет да осъществява не формален, а реален контрол по управлението на общинското предприятие, спазването на Наредбата на територията на гробищните паркове и законосъобразното и целесъобразно разходване на средствата за издръжка, основен ремонт, изграждане на инфраструктура на територията на този вид публична общинска собственост", твърдят общинските съветници от ВМРО. Според тях на изпращани сигнали за нередности директорът на ОП „Гробищни паркове“ често отговаря формално, без представяне на ясни данни и отговори, включително за причините, довели до едно или друго обстоятелство.
Темата с регламентиране на дейността и контрола над погребалната дейност отдавна е във фокуса на ВМРО. Нееднократно нередности и злоупотреби са изнасяни на сесии и пред медиите и от друг общински съветник – Димитър Антов. В 44-тото НС депутатите от ВМРО направиха промени в Закона за устройство на територията, които вменяват на общините задължението да регламентират гробищната дейност чрез нарочни наредби, тъй като единен закон в тази сфера все още няма. Тази промяна беше приета остро от погребалните агенции, които тогава даже излязоха на протест в центъра на София. Последните скандални разкрития за нелегални погребения, обаче, за пореден път доказват нуждата от единно законодателство и строг контрол от страна на държавата над траурните услуги.


Етикети ВМРО, ревизия, СОС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема