Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМРО внася програма за насърчаване на разделното събиране на отпадъци в София

Общество

ВМРО внася програма за насърчаване на разделното събиране на отпадъци в София

Снимка:

Общинският съветник от ВМРО адв. Михаил Петров е вносител на проекта за система за разделно събиране на отпадъци в столичните учебни заведения. В него се предвижда Столична община да разработи система и да достави съдове за разделно събиране на хартия, стъкло, метални и пластмасови изделия във всички учебни заведения в София с перспективата на следващ етап всяка учебна стая да бъде снабдена с подобни контейнери. Общинският съветник от ВМРО очаква предложението му да постигне следните основни цели - да разшири системата за разделно събиране в столицата и да намали количеството смесен битов отпадък, да насърчи подрастващите да събират и изхвърлят отпадъците разделно, да се проведе образователна кампания за насърчаване на разделното събиране и ползите от него.

Вносителят адв. Михаил Петров смята, че позиционирането на контейнери за разделно събиране на битовите отпадъци във всяко училище и детска градина на територията на Столична община ще изгради у младите чувство за отговорност към околната среда и живота и здравето на всеки гражданин. Така децата от малки ще придобият навик да изхвърлят разделно отпадъците си, а може да повлияят благоприятно и върху своите родители, ако те самите не го правят.

От ВМРО възнамеряват това предложение да се превърне в национална кампания и да бъде предложена от общинските съветници от ВМРО на вниманието на кметовете на общини и общинските съвети в цялата страна. Въпреки че разделното събиране на отпадъци е приоритет на държавата, има липса на конкретни мерки на ниво общини за насърчаване на тези дейности особено сред младите и подрастващите.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема