Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМС: Няма открити мини в акваторията на България

Общество

ВМС: Няма открити мини в акваторията на България

ВМС: Няма открити мини в акваторията на България - Tribune.bg
Снимка:

За момента няма открити плаващи мини в акваторията на България, наблюдението продължава, заявиха на брифинг Военноморските сили и Морска администрация Варна. И трите мини, открити досега – в Босфора, източно от нос Инеада, Турция и източно от Констанца, Румъния – са унищожени. Те са били от типа котвена малка мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно положение, а тази от акваторията на Румъния не е била в бойно положение, заявиха от ВМС.

Мината, която е била унищожена в Босфора и тази пред Инеада, са били в бойно положение. Мината, която е открита от румънските военноморски сили, не е била в бойно положение, а с поставени върху нея предпазни чугунени капаци.

Вчера българските военноморски сили са работили по два сигнала за плаващи мини в българска акватория - по първият сигнал се е оказало, че става въпрос за плаващи варели и кутии, а по втория сигнал не е открита мина.

От Морската администрация призовават корабите, които плават, да подават сигнали ако забележат мина.

„Мините от този тип са предназначени за борба с кораби, а не за борба с хора, плуващи в морето. Мините са опасни за корабите, които плават, трудно маневрират, късно ги забелязват, тъй като те са малки и не се откриват на радарите”, посочиха още от ВМС.

Наблюдението на българската акватория продължават.

Системата за наблюдение на ВМС работи успешно и периодично се извършват облитания, допълниха от военноморските сили.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети