Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМЗ - Сопот може да произвежда 155-мм снаряди, но само за тестове

Общество

ВМЗ - Сопот може да произвежда 155-мм снаряди, но само за тестове

ВМЗ - Сопот може да произвежда 155-мм снаряди, но само за тестове - Tribune.bg
Снимка:

Служебното правителство се движи в рамката, която ще даде парламентът. Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако парламентът реши - ще дадем муниции и боеприпаси на Украйна. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов за това дали все пак България по някакъв начин ще подпомогне украинската държава с военна техника, предава News.bg.

По думите му едно е да се даде военна и военно-техническа помощ на Украйна от Министерство на отбраната, а съвсем друго е българската военна индустрия да даде каквото и да било. Дори парламентът не може да задължи индустрията да подарява оръжие.

Парламентът може да реши, че правителството ще купи и ще подари, но търговските дружества на индустрията не могат да подаряват оръжия, обясни Стоянов.

Той обясни, че ВМЗ-Сопот произвежда 155 милиметрови снаряди, но те са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които е произвело, тестовете са успешни и има техническа възможност да произвежда. В момента българската индустрия е изправена пред предизвикателство да премине от съветските към натовските стандарти, посочи Стоянов.

България ще разчита на помощ от европейските партньори, за да премине към работа по натовски стандарти, за да можем да отговорим на повишеното търсене на оръжие, подчерта Никола Стоянов.

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяма унищожителна способност.

Държави, което разполагата със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в бъргаската военно-отбранителна индустрия.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети