Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Внасяме още противогрипни ваксини

Общество

Внасяме още противогрипни ваксини

Снимка:

10 000 ваксини по-малко са доставени спрямо 2017г.

До дни в аптеките у нас ще има нови количества протовогрипни ваксини. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ Богдан Кирилов. Това ще стане, след като фармацевтичните компании внесат още ваксини, тъй като се оказа, че тази година те не са достатъчни.

Изпълнителната агенция по лекарствата е получила сигнали за недостиг от различни градове в България. Затова от институцията смятат, че се касае за проблем в цялата страна. От агенцията вече са се свързали с фармацевтичните компании, вносители на противогрипни ваксини.

 „Установихме какви са наличните количества в момента и реално сега ще има допълнителен внос, така че да се гарантира, че за всички пациенти ще има достатъчно ваксини“, ангажира се Кирилов.

По данни на ИАЛ през 2017г. в страната са внесени 140 000 противогрипни ваксини, докато през 2018г. те са с 10 000 по-малко или 130 000 броя до момента.

„По принцип вносът на противогрипни ваксини е свързан с планиране от страна на компаниите. Всяка година има различни данни за това какво се очаква да бъде необходимото количество. Общо взето планирането е доста трудно и предполагам, че това е причината за недостига“, коментира изпълнителният директор на ИАЛ.

Въпреки правомощията си институцията не може да се намесва пряко в планирането на търговската им дейност.

Автор: Моника Гаджанова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема