Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Внимание: 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято

Общество

Внимание: 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято

Внимание: 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято - Tribune.bg
Снимка:

51 плажни ивици по Южното Черноморие това лято ще останат неохраняеми. От началото на годината досега от Министерството на туризма са изплатили 3 заповеди до Областната управа в Бургас с корекция на броя на плажовете, за които няма да има наематели и концесионери, предава БНР.

Броят на неохраняемите плажове се променя ежегодно до средата на летния сезон. Те остават без осигурени водни спасители заради забавените процедури. Случват се и по-неприятни ситуации като дублиране на конкурсите, които провеждат Министерството на туризма и Областната управа. Така на един и същи плаж най-изненадващо се появяват две различни фирми, които са спечелили конкурси за обезпечаването на сезона с водни спасители и медицински екипи.

До 30 април Областната управа в Бургас следва да уточни на колко от ясните до момента 51 неохраняеми плажове по Южното Черноморие ще осигури водно спасяване.

Започват проверки за нерегламентирано къмпингуване по Южното Черноморие

Систематичното забавяне на процедурите от Министерството на туризма е проблем, отчита областният управител Пламен Янев.

Междувременно министерството одобри промени в Наредбата за водноспасителната дейност. Променя се работното време на спасителите и те ще започват работа вместо в 8.00 - в 9.00 часа сутринта и ще приключват в 18.30 ч., вместо в 18.00, както досега.

Измененията се отнасят и за обучението на кандидат-спасителите. Премахва се монополът на Българския червен кръст, като вече и други организации ще могат да провеждат курсовете, но БЧК се запазва като единствената изпитваща организация. Допуска се и групите да са по-малобройни от досегашния долен праг от 10 човека. При спазване на норматива курсовете може да се провеждат и за 10-ина дни, а не както досега - за повече от месец.

Според директора на БЧК Бургас - Виолета Радева, Червеният кръст има утвърдени традиции и методика за обученията. Според нея новият регламент съдържа риск да се занижи качеството на обучението на кандидатите за водни спасители.

В момента таксата на курсовете за водни спасители е 350 лв. за басейн и 420 лева за морски спасител.

Промените в Наредбата са дълго чакани от концесионерите и наемателите на плажове, защото чрез тях се разширява кръгът от възможности за обучението на водни спасители и така техният брой ще нарасне.

Проблемът с недостига на водни спасители се задълбочава от години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати