Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Водата на София се нарежда сред първите по качество в Европа

Общество

Водата на София се нарежда сред първите по качество в Европа

Водата на София се нарежда сред първите по качество в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Заблуда е, че „бялата“ вода съдържа много хлор. Белият цвят в току-що налята чаша се дължи на друго

Питейната вода влиза в домовете ни без шарена опаковка. Затова ние Ви изпращаме нашия етикет за качество и състав. Водата на София се нарежда сред първите по качество в Европа. Освен че е високопланинска, тя подлежи на постоянен стриктен контрол от акредитирана лаборатория, съобщават в съобщение до потребителите от „Софийска вода“.

Софийска водаСофийска вода

pH е  мярка  за  активността  на  водородните йони в разтвор и съответно неговата киселинност или алкалност. Ако рН е между 7,2 и 7,4, каквото е в доставяната в мрежата на столицата, то нивата му са близки до вътрешната среда на клетките и осигурява междуклетъчен обмен и нормална детоксикация. Под рН 6,5, водата вече е „кисела“ и приемът й не е препоръчителен. При стойности на  pH  над  8,0  водата  става  алкална.

Cl2 е универсално използван агент за дезинфекция на водоснабдителните системи. В питейната вода в София се поддържа безопасна за здравето концентрация на остатъчен свободен хлор. Така се осигурява ефективно обеззаразяване на водата в мрежата и тя не съдържа бактерии, които биха причинили стомашно-чревни инфекции и болести.

Заблуда е, че „бялата“ вода съдържа много хлор. Белият цвят в току-що налята чаша се дължи на аерирането на водата - попадане на микроскопични мехурчета въздух в нея, които след няколко секунди „излитат“.

F ниското съдържание на флуориди в питейната вода в София я прави годна за всекидневна употреба, включително и от деца под 7-годишна възраст.

Средна стойност за показател „Обща твърдост“ във водоснабдителната система в София е < 0,89 mgeq/l или около 2 dH (Немски градуса) - 12 пъти под нормата по Наредба 9/2018 за питейните води, което я категоризира като „мека вода“.

Водата в столицата:

- почти не оставя остатъци от минерални наслагвания;

- не е задължителна употребата на соли за омекотяване на водата за битовата техника (перални и миялни).

Електропроводимостта показва съдържанието на соли във водата. Колкото по-висока е стойността, толкова повече соли има в нея. Вода с висока електропроводимост, над 2000µS/cm, не е подходяща за консумация.

Информация за качеството на водата в отделните райони на столицата може да намерим и ТУК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети