Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Връщат маските в болниците в районите с висока заболеваемост

Общество

Връщат маските в болниците в районите с висока заболеваемост

Връщат маските в болниците в районите с висока заболеваемост - Tribune.bg
Снимка:

С писмо от Министерството на здравеопазването днес ще разпоредим на регионалните здравни инспекции (РЗИ) да издадат предписание за носене на защитни маски в лечебните заведения в градовете, в които има най-висока заболеваемост от COVID-19. Това обяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

До момента в жълтата зона по ниво на заболеваемост от коронавирусна инфекция бяха София-град, Варна и Бургас, а от днес и Враца, сочат последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболеваемостта в страната на 14-дневна база е 96.1 на сто хиляди души население.

По данни на картата за епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за лечение на пациенти с COVID-19, всички региони са в най-ниския етап - нула. Прогнозата за региона, обхващащ областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Благоевград, Перник и Кюстендил, е до пет дни да навлезе в етап едно.

Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега, отбеляза доц. Кунчев и посочи, че започва началото на вълна, но никой не може да каже "до какви висоти ще стигне. 

По думите му може да се очаква в началото на август да бъдат достигнати максималните стойности на броя на заразените. "При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на "Омикрон" - BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му", допълни Кунчев.

Ден по-рано от Столичната община поискаха във всички общински лечебни заведения да бъде въведено изискване за носене на маска - както от работещите там медици, така и от пациентите.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати