Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Времето със семейството и приятелите е най-важното за българина на Коледните празници

Общество

Времето със семейството и приятелите е най-важното за българина на Коледните празници

Снимка:

Половината от българите планират да отделят между 80 и 200 лв. за коледните и новогодишните подаръци

74% от българите украсяват домовете си за Коледа. 72% спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13% постят. Сред постещите най-голям дял са хората над 60 години. Времето със семейството и приятелите е най-важното за българина на Коледните празници. Това сочи проучване на „Тренд“.

87% от българските граждани ще празнуват Коледа. Според изследването тези, които заявяват, че няма да празнуват са най-вече представители на религиозните малцинства. За 35% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но най-голям дял (43%) смятат, че двата празника са еднакво важни.

Българите са положително настроени и към купуването на подаръци за близките. 69% от анкетираните декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници. Малко над една пета (21%) пък споделят, че не възнамеряват да купуват. Основната група от тези, което няма да купуват подаръци, са хора над 70 г.

През 2017 г. делът на възнамеряващите да отделят между 21 и 50 лева за подаръци е най-голям – 23%. През 2019 г. регистрираме положителна тенденция в това отношение – най-големи дялове се отчитат при планиращите да отделят между 81-100 лв. и 101-200 лв. за подаръци – по 19%.

Най-голям дял (33%) планират да отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници.

Българите остават верни на традициите и по друг показател. Оказва се, че повечетто от нашенците предпочитат да празнуват в родното си място. Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 79% ще празнуват в населеното място, в което живеят. За сравнение, през 2017 г., деклариращите, че ще прекарат Коледа в населеното място, в което живеят са 84%.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (60%) ще празнуват вкъщи. Само 6% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 4% в заведение в друг град в България. Общо 2% – както през 2017 г., ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

За повече от половината български граждани (55%) е най-важно времето със семейството и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6% пък споделят, че за тях най-значими са почивните дни покрай коледните празници, а за 7% това са спазването на традициите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив