Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Все повече мъже излизат в отпуск по "бащинство"

Общество

Все повече мъже излизат в отпуск по "бащинство"

Все повече мъже излизат в отпуск по бащинство - Tribune.bg
Снимка:

Обезщетенията за бременност и раждане растат

Все повече мъже излизат в отпуск по "бащинство". Броят им се е увеличил с 20 процента за периода от 2014 до 2017 година и по последни данни те са над 21 000. Това показва анализ на Националния осигурителен институт, цитиран от БНР.

Разходите за обезщетения за бременност и раждане се увеличават с близо 28 процента за същия период и достигат 368 милиона лева. Расте и броят на получаващите обезщетения за майчинство за срок от 410 дни. По последни данни те са малко над 88 000.

От друга страна ражданията са намалели. Според предварителна оценка живородените деца в България през 2017 са малко под 64 хиляди, докато през 2014 са над 67 хиляди. Въпреки това получаващите обезщетения за бременност и раждане се увеличават с пет хиляди души. Това се дължи на факта, че повече хора са осигурени за болести и майчинство. Влияние оказват и направените законодателни промени, с които се е разширил кръгът на хората с право на този вид парични обезщетения. Средно на ден обезщетението е малко над 24.60 лв. при 23 лева за 2014. Всяка трета от жените, които го получава е на възраст между 30 и 34 години.

662 са пък жените, които са се възползвали от дадената от юни 2017 година възможност да се върнат по - рано на работа и да получават половината си обезщетение за майчинство.

Увеличава се и броят на получаващите обезщетение за гледане на малко дете от една до двегодишна възраст.  През 2017  той надхвърля 76 хиляди души, като обезщетението от 340 лева е за целия период.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети